מקרי שריפה בבית: הגורמים הנפוצים ודרכים למניעתם

שריפה בבית
נועה אזולאי, מרץ 2, 2024
נועה אזולאי, מרץ 2, 2024
ניווט נוח בעמוד

שריפה בבית יכולה לכלות את כל מה שבדרכה וזה עלול להיות כואב, פיזית, נפשית וכלכלית. מהן הסיבות לשריפות ביתיות, איך מונעים אותן ולמה חשוב להכין תוכנית מילוט מראש? כל המידע בהמשך!

שריפה היא אירוע בלתי צפוי, שעלול, אם האש התפשטה, לגרום להרס למבנה ולתכולה,  לאובדן חפצים בעלי ערך כלכלי ורגשי וכמובן לפגיעה ואף מוות של בני אדם ובעלי חיים. הנזק הכספי כתוצאה משריפות ביתיות, עלול להסתכם בעשרות ומאות אלפי שקלים.

ממה נגמרת שריפה בבית?

להלן כמה סיבות נפוצות לפריצת שריפה בבית:

  • בישול סיבה נפוצה לפריצת אש, היא שמן שנדלק במהלך בישול. גם התנור, הכיריים, הטוסטר אובן וכדומה, מועדים לפורענות.
  • נרות – נרות דולקים ללא השגחה, מסוכנים מאוד. נר שנפל מהרוח, מידו של ילד או כפת חתול, יצית את כל מה שסביבו.
  • עישוןהרגלי עישון ברחבי הבית, עלולים גם הם להביא לשריפה, כאשר גץ תועה פוגש בבגד, בווילון, בסדין או בשטיח.
  • מכשירי חימוםמכשירי חימום ביתיים יביאו לשריפה, כשמקור החום בא במגע עם בדים או חומרים דליקים אחרים. עזרי חימום על נפט או גז, יכולים להידלק או להתפוצץ.
  • מכשירי חשמל – גם מכשירי חשמל פגומים, או בעלי חיווט לא תקין מהווים סכנה, אם כבר גרמו לקצר, או רק מייצרים ניצוצות כשהם מופעלים.
  • חומרים דליקים כימיקלים לניקוי או נוזלים שהם עצמם או האדים שלהם דליקים, יכולים להתפוצץ בהשפעת חימום.
  • סוללות מתפוצצותגורם שריפות חדש בשטח, הן סוללות ליתיום של אופניים חשמליים, ושל קורקינטים חשמליים, הנוטות להתפוצץ בבית בזמן הטעינה ולגרום לשריפה. כך גם לגבי סוללות של טלפונים סלולריים. הגורם הוא לרוב חדירת לחות לחלקן הפנימי של הסוללות, המביאה לשחרור חום ולפיצוץ. הגורמים הם טעינת יתר, פגיעה מכנית במעטפת הסוללות, טעינת סוללה חמה, כשל בייצור או שימוש במטען לא מקורי.

מניעת וכיבוי אש בשריפות ביתיות

את נזקי השריפות, בנפש וברכוש, ניתן וכדאי למנוע מראש ומומלץ להיערך לכל תרחיש באמצעות יועץ בטיחות אש:

  • גלאי עשן – עזר הבטיחות הבסיסי הוא גלאי עשן ויש להתקין אחד בכל קומה בבית ובכל חדר שינה. במגע עם עשן, הגלאי יצפצף ויתריע. חשוב לבדוק את תקינותו אחת לחודש.
  • גלאי פחמן חד חמצני פחמן חד-חמצני (CO), גז רעיל וחסר צבע או ריח שעלול לגרום גם למוות, נוצר משריפה לא מושלמת של חומרים כמו גז בישול, נפט, סולר, עץ, או פחם. מומלץ להתקין גלאי פחמן חד חמצני בכל חדרי הבית ושוב, לוודא את תקינותו אחת לחודש.
  • מטף כיבוי אש – מטף איכותי לכיבוי אש הוא אביזר הכרחי. יש להציבו סמוך לאזורים המועדים לפריצת אש בבית. גם את המטף חשוב לבדוק אחת לחודש, להחליף מדי פעם בהתאם להוראות היצרן ולוודא שכל בני הבית יודעים לתפעל אותו.
  • טעינה בטוחה – כדי למנוע התלקחות של סוללות, אין להשאיר סוללה בטעינה ללא השגחה, או לטעון אותה בסיום נסיעה. אסור לטעון סוללה ליד חומרים דליקים, או לטעון כמה סוללות במקביל על שקע אחד. בתום הטעינה, יש לנתק את הסוללה מהמטען ולהקפיד על שימוש בסוללה ובמטען מקוריים.

התנהלות בזמן שריפה בבית

שריפה היא אירוע בלתי צפוי, המחייב פעולה מהירה וקור רוח ולכן חשוב להיערך מראש ולקבוע תוכנית בטיחות אש להתנהגות בזמן שעת חירום, המוכרת לכל בני המשפחה.

יש לייצר דרכי מילוט מחדרי השינה ומהבית החוצה, לקבוע מקום מפגש, להחליט מי ייצור קשר עם מכבי האש וכדומה ואף לתרגל את התרחיש.

בזמן אמת, חשוב להבין באיזה שלב מצויה השריפה והאם עוד ניתן להשתלט עליה ללא סיוע. יש לפעול במהירות ובמיומנות ולהימנע מטעויות כמו שפיכת מים על שמן רותח או מכשירי חשמל מקצרים.

אש עדיף לחנוק באמצעים שונים ואם המוקד הוא מכשיר חשמלי, לנתק את זרם החשמל. אם לא ניתן להשתלט על האש, יש לפנות את האזור, לפנות ממנו במהירות את בני הבית ולהזעיק את מכבי האש. עם היציאה מהבית, חשוב לסגור את ברז הגז לבניין.

אם לא ניתן לצאת מהבית, יש להתנהל בזחילה על ארבע, כדי לחמוק משאיפת העשן, הנוהג לעלות למעלה. להגיע לחדר נקי מאש ועשן (אם אפשר, מרפסת), לסגור את הדלת ולאטום במגבת רטובה, לפתוח את חלונות ולקרוא לעזרה.

פירוט סיווג פריטי רישוי למסלולי רישוי מקוצרים

לנוחותכם, קישור להורדת מסמך pdf עם פירוט מלא פורסם באתר משרד הפנים רישוי עסקים, במסמך תקבלו מידע על חלוקה למסלולים: תצהיר, היתר מזורז א’, היתר מזורז ב’. וטבלת פריטי רישוי למסלולי רישוי מקוצרים.

במסמך תמצאו את כל הקישורים הרלוונטיים, שיעזרו לכם להתקדם עם הוצאת רישיון עסק. השאירו פרטים בטופס ונשמח לעזור לכם עם ליווי בכל שלבי התהליך עד לקבלת הרישיון וטיפול במסמכי דרישות מביקורת שנתית של הרשויות השונות.

יצירת קשר

השאירו פרטים ואת נושא הפניה ואני אדאג לחזור אליכם בהקדם

Open chat
1
עזרה מישהו?
נועה כיבוי ורישוי
היי
אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן