כיצד נגרמת שאיפת עשן ?
נושא של בטיחות אש או כיבוי אש במקרה של דליקה הם נושאים חשובים שחיי אדם תלויים בהם. רבים אינם יודעים מה ניתן לעשות בעת מצב של אירוע שריפה, הבזקי אש, עשן שיוצא דרך חלונות, חללים פתוחים, גגות, דלתות, או חלילה שריפה שנגרמת, ומה הם הנזקים החמורים העלולים להיגרם מלבד נזקי האש והחום, שיכולים לגרום לכוויות חמורות בעור. אנחנו מכירים את הנושא בעת ששותים מים חמים מדי, או במגע עם סיר רותח, אך סכנה חמורה לא פחות כגון: כוויות, ונזק למערכת הנשימה והריאות, עלולה להיווצר בכל הסביבה גם אם אינכם מגיעים למגע ישיר עם האש. כגון מגע עם עשן, המצאות בחלל עטוף עשן, ובעצם סכנות שאיפת עשן.
פגיעה כתוצאה משאיפת עשן
במקרה של דליקה ואף בעירה תמימה הסכנה העלולה להגיע משאיפה של גזים המכילים גם חומרים רעילים רבים וחלקיקי פיח. לכן, ישנה חשיבות רבה לנושא תוכנית בטיחות אש או כיבוי אש בזמן.
מהם סוגי העשן ?
עשן הוא פיזור של גוף מוצק בתוך גז (קולואיד) עד לגודל הקטן ביותר שאפשר לדמיין, ותוצרי בעירה, בעשן יכולים להיות אדי מים, חומרים רעילים ומסוכנים, וגם לעיתים, פלסטיק וצבעים.
סוג החומרים הנשרפים הוא הקובע בעצם את הרכב העשן, זה יכול להיות למשל שריפת יער, בהם נשרפים עצים רבים, ותוצר העשן הוא בעצם פחמן, מימן, וחמצן.
אש מפחמת – שאיפת עשן שריפה של עצים
בשריפות יער העצים אינם נשרפים עד הסוף, ולכן יוצא עשן מסוג “פיח”, לשריפה כזו אנו קוראים “אש מפחמת” אשר בעצם משאירה אחריה גושי פחם שחורים, המוכרים לנו.
מכיוון ששריפה זו אינה מלאה, כלומר העץ נשרף חלקית, היא מותירה אחריה רעלנים רבים בינם הגורמים לסרטן, ומחלות שונות בדרכי הנשימה.
הפיח המוכר לנו, בצבעו השחור, מכיל חלקיקים קטנים, שנכנסים בזמן שאיפת עשן אל מערכת הנשימה, והריאות ושוקע בהם, הוא גורם למחלות כרוניות, וקשיי נשימה לאורך זמן.
שאיפת עשן ממוצרי פלסטיק ודומיו
עשן הנחשב מאוד מסוכן נוצר משריפת פלסטיק, ניילון, צמיגים, צבע, גומי וכדומה.
צבע העשן במקרה זה הוא שחור ובעל ריח רע, כאשר נגרמת שריפה כזו היא מסוכנת מאוד, גם בשל פליטת הגזים המסוכנים אשר מתפזרים באוויר, הצבע השחור אשר בעשן שנגרם משריפה של חומרים אלו, הוא חומר נשימתי שנפלט בכמות גבוהה במהלך שריפה כזו, וצריך להיזהר ממנו מאוד, גם לוחמי האש יודעים לזהות כאשר יש עשן שחור, זהו עשן רעיל, והם משתמשים באמצעי מיגון כדי לא לשאוף עשן רעיל לריאות.
סכנות שאיפת עשן הנוצרת מהדלקת מדורה
כאשר מדליקים אש לצורך מדורה חברתית ובחג ל”ג בעומר, מומלץ לבחור מראש את הקרשים ולוודא שאינם צבועים, מעובדים, אינם עם מסמרים, זכוכית, מומלץ לא לזרוק למדורה ניילונים, בקבוקי פלסטיק וכדומה.
לסיכום: שאיפת עשן מדורה חמורה עלולה לגרום למקרי מוות רבים, ולפציעות שאיפת עשן בדרגות שונות. במאמר על הסכנות בחגים תוכלו לקרוא בהרחבה על כל הסכנות בל”ג בעומר
סכנות שאיפת עשן – סוגי פגיעה לאחר שאיפת עשן וגזים רעילים
הפציעה שונה מאוד בכל מקרה, ותלויה במספר נושאים המשפיעים על מידת הפגיעה כגון מהו משך החשיפה לעשן, מהו גודל השריפה, מה הייתה הטמפרטורה בשעת השריפה, אלו סוגי חומרים דליקים היו במקום או מה היה גודל חלקיקי הפיח שהתפזרו באוויר.
ניתן לחלק פציעות משאיפת עשן לשני סוגים:
- מצב של הרעלה עקב החשיפה לגז הרעיל כדוגמת פחמן חד חמצני
- פגיעה חמורה של דרכי הנשימה עקב החום או הפיח שנוצר.
הרעלה נוצרת עקב סוג החומר הבוער. בשריפות במרבית המקרים קיימים מגוון חומרים ולעתים גם חומרים פלסטיים שפולטים גזים רעילים הרבה יותר.
גז הנפלט לעתים קרובות ממערכות חימום המבוססות על גז הינו רעיל.
גם מכשירים הפועלים על בעירת דלק וכאמור גז הנפלט בשריפות.
שריפות שהתרחשו כתוצאה ממערכות חימום ביתיות, או שריפה שהתרחשה במקומות נוספים כגון מפעלים ועקב וציוד מנועים במפעלים. ההרעלה יכולה להתרחש במהירות ובמקרים קיצוניים לגרום למוות או לנזק רב מערכתי.
כיצד ניתן לזהות מצב של הרעלה, ומהן התסמינים?
הסימנים יכולים להיות שונים, אך הם כוללים לרוב מצבים של חולשה, סחרחורות, קוצר נשימה, הפרעות ראייה, שפתיים נפוחות ואדומות וכדומה.
כללי בטיחות למניעת הדליקה
כדי לא להגיע למצבים מסוכנים אלו יש להפעיל את הוראות בטיחות אש בכל סביבה ומקום, בפרט באירועים המוני אדם.
אשר מתרחשת פגיעה מעשן יש לקרוא לעזרה או להתפנות בהקדם.
סכנות שאיפת עשן – סכנות בחשיפה לעשן ודרכי התמודדות
הסכנות הטמונות בחשיפה זו מרובות, וטיפול מוקדם של אספקת אחוזי חמצן גבוהים מונע הידרדרות. במקרים חמורים נעשה שימוש גם בתא לחץ.
הטיפול הטוב ביותר להתמודדות עם שאיפת העשן הוא להימנע
יש להשתמש באש בצורה זהירה ותחת פיקוח ותשומת לב, יש להימנע מחשיפה למקור אש או להסקת חום בגז במקום סגור.
יש להתגונן במידה וישנה חשיפה לגורם סיכון או עשן בבית וכן בסביבת העבודה עקב שימוש במכונות ומנועים.
מה עושים כשיש שריפה?
כאשר נוצרת שריפה והחדר מתמלא עשן, מומלץ אם אפשר לכסות את הפתחים במשהו רטוב, כמו בגד, מגבת, חולצה, לאטום את תחתית הדלת, שלא יכנס עשן וחום.
אם החדר מתמלא עשן ואין אפשרות לפתוח חלון ולנשום אוויר צח, יש להתכופף כמה שיותר למטה, ואף לזחול כדי לנשום אוויר נקי, מכיוון שעשן בתכונתו עולה כלפי מעלה.
במקרים אלו מומלץ ליידע את הנמצאים בהוראות הבטיחות, להתקין בנוסף גלאי עשן, לפזר מטפי כיבוי מתאימים, וכן לפרט את הנהלים למגוון מצבי החירום. לשם כך כדאי לקבל את שירותיו של יועץ בטיחות אש.